Hoppa till innehållet

Om att studera

Här hittar du vanliga frågor och tips om att studera!

Det är klart att du som börjat studera har otaliga frågor om studielivet och hur t.ex. vardagen ser ut. Nedan har vi samlat några vanliga frågor om studier och särskilt hur de ser ut i Helsingfors och i jämförelse till den vardagen du blivit van i på andra stadiet.

Hur skiljer sig studierna från gymnasiet?

Den kanske största skillnaden mellan gymnasium och universitet eller högskola är att du har mer frihet i studierna. Det här innebär samtidigt att du har mer ansvar. Ingen tvingar dig att stiga upp på morgonen, men om du prioriterar bort studierna märks det oftast i resultaten och i studietakten, vilket bl.a. kan leda till att du inte får studiestöd.

En annan skillnad är att arbetssättet på högskolenivå är mera vetenskapligt och det är högre krav på t.ex. källhänvisning. Detta är något som du lär dig i början av studietiden. De flesta vänjer sig snabbt med allt som är nytt. Du kan bekanta dig med vetenskapligt skrivande med hjälp Språkalliansens tips.

Hur kan en vanlig dag se ut för en studerande i Helsingfors?

När dagen börjar beror oftast på om du har en föreläsning på morgonen. Som student på högskola eller universitet kan du planera ditt program ganska fritt. En del kurser är obligatoriska och har närvarokrav på föreläsningar och seminarier, men utöver detta kan du själv välja vilken tid på dygnet du gör dina uppgifter. Föreläsningar hålls oftast mellan klockan 8 och 16, men kan också börja senare. Det är ganska ovanligt att ha föreläsningar hela dagen.

De flesta studenter äter åtminstone en måltid per dag på studentrestaurang, t.ex. Unicafe eller Amica. Det är ett bra sätt att aktivera sig och komma iväg hemifrån om man inte har annat schemalagt program för dagen.

En vanlig dag kan t.ex. se ut så att du stiger upp kl. 9 och går på föreläsning 10.15, sedan lunchar med studiekompisar, efter det jobbar en stund med hemuppgifter på högskolans bibliotek och sedan går på en annan föreläsning. Efter detta kanske du har fritid eller läser till en tentamen.

En vanlig dag kan också se ut så att du sover till kl. 11 och går på föreläsning 12.15. Sedan går du på ett träningspass på Unisport och därefter äter du middag med en vän. Efter det kanske du måste göra skolarbete till kl. 23, eller tittar på Netflix. Då kanske du måste studera flitigare en annan dag.

Många studerande har en eller flera praktikperioder under studierna. Det betyder oftast att du jobbar på en arbetsplats ungefär åtta timmar per dag, fem dagar i veckan. De flesta praktikplatserna är jobb dagtid, ca kl. 9-17, men en del kan också innebära kvälls- och helgjobb. Under praktiken är det alltså inte lika fritt att planera ditt eget schema, utan du måste anpassa dig till praktikplatsens rutiner.

Hur kommer man in i rutinerna då man flyttar från en liten stad till en större för att studera på högskola?

Om du har möjlighet att flytta till din nya studieort lite innan studierna börjar så kan det löna sig. Då får du i lugn och ro bekanta dig med din nya hemstad, lära dig lokaltrafikens bästa rutter och besöka din högskolas utrymmen, dit du är välkommen också innan studierna inleds. Kanske har du nån bekant eller halvbekant som redan studerar eller bor i Helsingfors – det kan löna sig att ta en kaffe med dem och fråga om sådant du vill veta.

Oroa dig inte om det känns ovant eller ensamt i början. När studierna kommer igång träffar du många nya intressanta människor och kommer snabbt in i vardagen. Det lönar sig att vara med på din högskolas eller fakultets introduktionsdagar. Läs noga igenom de välkomstbrev och anvisningar som din högskola skickar ut. Om du får e-postutskick från tutorer är det bra att också läsa dessa ordentligt.

Tips!

Projektet ”Studera smart” har gjort fem videoklipp som handlar om hur du kan studera smartare och förbereda dig för övergången från andra stadiet till högskolestudier. Kolla videoklippen här!

Videoklipp från ”Studera smart” serien. Tips om studier på högskola.